Halloween: filmske preporuke

Vjerujem da nam ove godine Halloween neće izgledati kao inače, ali to ne mora značiti da ćemo se loše provesti. Možda ovog puta nema kostima i tuluma, ali zato ima filmova koji nas mogu staviti u Halloween mood i zabaviti nas! Iako nisam jedna od onih koji slave ovaj dan i nisam veliki fan maskiranja, svakako imam listu spooky filmova koji su za ovu prigodu. Ostanimo doma kako bismo zaštitili sebe i svoje bližnje. Kako bi vam lakše pao ostanak kod kuće, donosim vam filmsku preporuku – napravite kokice, upalite svijeće za atmosferu i upalite jedan od navedenih filmova!

CORALINE (2009.)

Jedan od najdražih animiranih filmova. Nalazi se na vrhu ljestvice već dugi, dugi niz godina. Odličan za ovu prigodu! Film je nastao prema knjizi slavnog spisatelja Naila Gaimana. Radnja prati jedanaestogodišnjakinju Coraline Jones koja sa svojom obitelji seli u veliku, derutnu kuću u Oregon. Njezina znatiželja će je odvesti na jezivu pustolovinu života u kojoj će imati zadatak spasiti vlastiti život i svoje roditelje te osloboditi duše mrtve djece od štrige zvane “Druga majka”.
IMDB ocjena: 7.7/10

THE NIGHTMARE BEFORE THE CHRISTMAS (1993.)

Predbožićna noćna mora je glazbeni animirani film. Iako je režirao Henry Selick, film se jednim dijelom temelji na crtežima i pjesmama Tima Burtona koji je poznat po svojim gotskim fantazijama i horor filmovima. Film je snimljen tehnikom stop animacije koja pridonosi morbidnoj atmosferi. Radnja se odvija u Halloween gradu i pratimo Jacka Skellingtona, kralja bundeva koji pokušava prekinuti monotoniju slavljenja Noći vještica i uvesti Božić. Sally je djevojka nalik na lutku koju je stvorio dr. Finkelstein koja gaji osjećaje prema kralju bundeva. Naposljetku, stvari ne ispadnu onako kako je Jack planirao jer njegova mašta je suviše mračna za Božić.
IMDB: 8/10

HOCUS POCUS (1993.)

Mračna komedija za koju ste zasigurno čuli, ako niste, onda vjerojatno živite ispod kamena. Po svojem izlasku, film nije bio uspješnica te je primio podijeljenu kritiku. No, nakon nekog vremena publika “ponovno otkriva” film i on postaje jedan od najgledanijih filmova na Noć vještica. Dobiva titulu kultnog klasika koji se gleda i nakon trideset godina. Prije tristo godina tri vještice su osuđene na smrt, ali prije vješanja bacaju kletvu koja će ih vratiti u život. Tristo godina nakon, zli trio se vraća u život i hoće li ih ovog puta uspjeti zaustaviti u njihovim zlim namjerama?
IMDB: 6.9/10

THE ADDAMS FAMILY (1991.)

Uvijek se rastopim na ljubav između ovo dvoje. Mislim da ne trebam puno pričati o ovom filmu jer se parovi nerijetko maskiraju upravo u Gomeza i Marticiu. Nadprirodna komedija koja prati život jedne morbidne obitelji koja ima neobično izokrenute vrijednosti. Nakon 25 godina, vraća se izgubljeni ujak Foster te Gomez i Marticia priređuju proslavu za buđenje iz mrtvih. Ipak, Foster ima čudno ponašanje – iako obitelj Addams voli čudno i uvrnuto, shvaćaju da to nije ujak. Obitelj Addams je redateljski prvijenac Barryja Sonnenfelda. Obožavam ovaj film! Gledam ga svake godine. 🙂
IMDB: 6.9/10

THE WITCHES OF EASTWICK (1887.)

Ne znam koliko je ovaj film učestal na listi Halloween filmova, ali ja ga imam običaj gledati. Glume jedne od najvećih filmskih zvijezda; Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer, glumica i glazbenica Cher te legendarni Jack Nicholson. Film prati novinarku, profesoricu glazbe i udovicu koja se bavi skulpturama – tri prijateljice s nadnaravnim sposobnostima. Unatoč tome što su vještice, ne mogu ostvariti sve svoje želje. U njihove živote ulazi demon kojeg je utjelovio Jack i nudi im sve ono što ne mogu ostvariti. Hoće li ih uspjeti zavarati i na kraju podrediti sebi?
IMDB: 6,6/10

CASPER (1995.)

Okej, sada nešto easy. Mislim, cijela moja lista je easy jer nisam fan horora – ali Casper je nekako najnježniji od svih filmova koje sam navela. Dječiji film koji prati psihijatra za duhove i njegovu kćer Kathleen. Njih dvoje se dolaze u napuštenu vilu kako bi istjerali duhove koji tamo obitavaju. No, tamo nailaze i na usamljenog duha Caspera koji se želi sprijateljiti. Kat i njezin otac pomažu duhovima da pređu na drugi svijet, ali to na kraju postaje teško jer se Kat i Casper sprijatelje…
IMDB: 6,1/10

PRACTICAL MAGIC (1998.)

Prvi film o vješticama koji sam pogledala i zauzeo je posebno mjesto u mom srcu. Ovdje je riječ o velikoj ljubavi između dvije sestre. Pratimo i romansu, ali u ovom filmu mi je u fokusu njihovo prijateljstvo koje prelazi preko svih prepreka i čini se kao nešto što nema rok trajanja. Šarmantan film koji spaja klasične elemente horora s pričom o ženskoj povezanosti. Iako su sposobne raditi svojekakve vradžbine, nikako se ne mogu sretno zaljubiti…
IMDB: 6,3/10

FRANKENWEENIE (2012.)

I opet dolazimo do animiranog filma s elementima horora i crne komedije. Naravno, riječ je o filmu Tima Burtona. Iznenađeni? Ne? Razumljivo. Uopće nije šok da je ova gotička fantazija došla iz njegovog mračnog uma. 1984. godine Tim Burton je napravio kratku parodiju na film Frankenstein, ali je taj kratki film 2012. godine postao nešto više. Mladi znanstvenik Victor Frankenstein odluči oživjeti svog mrtvog psa Sparkyja i u tom uspjeva. Veliku tajnu pokušava sakriti od roditelja i javnosti, no nekoliko ljudi u školi otkriva njegovu tajnu te ga počinju ucjenjivati kako bi oživio njihove umrle kućne ljubimce.
IMDB: 6,9/10

I to je to! Napišite mi u komentar koje filmove volite gledati na ovaj dan i koji vam je favorit s ove liste. Happy Halloween!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s