Recenzija: GLASINE, Lesley Kara

Rating: 3 out of 5.

Vidjet ću pukotine nastale preko noći i shvatiti da sam se cijelo vrijeme zavaravala, da je sve to bila tek krhka izmišljotina. Da sam i dalje lovina. Da ću uvijek biti lovina.

Ime Lesley Kara pojavilo se kao novost u žanru kriminalističkog romana u Ujedinjenom Kraljevstvu i njezin je prvi roman, Glasine, dobio brojne pohvale književnih kritičara i čitatelja. Zahvaljujući Mozaik knjizi dobila sam priliku baciti pogled na Karin prvijenac.

Roman nam prepričava Joanna, samohrana majka dječaka Alfieja, s kojim se nedavno preselila u maleni gradić Flinstead, pored Londona. Joanna je već godinama u dobrim odnosom s Alfiejevim ocem, slobodnim istraživačkim novinarom Michaelom i oni zajedno odgajaju Alfieja. U Flinsteadu, uz Joannu, živi i njezina majka, a maleni se Alfie navikava na novu školu nakon što je u prethodnoj doživljavao odbacivanje od strane druge djece. Flinstead je malena sredina u kojoj se svi dobro poznaju, majke jedne drugima čuvaju djecu i njihov je gradić naizgled mirna idila savršena za obitelj i ugodan život. Unatoč tome, u Flinsteadu se pojavljuje opasna glasina da je Sally McGowan, zloglasna ubojica djece, pod krinkom novog identiteta stigla u grad.

Sally je mnogo godina ranije, u dobi od samo 10 godina, ubila dječačića mlađeg od sebe s nepoznatim motivom. Da bi ju se zaštitilo od progona medija, Sally je nakon godina popravnog doma, dan novi identitet i policijska zaštita, no novine ju još uvijek nisu prestale goniti. Glasine o njezinom identitetu se šire po svijetu, a najnovija se pojavila upravo u mirnom Flinsteadu. I upravo Joanna strahuje za svojeg sina, jer joj se počinju događati neke čudne stvari… A kome uopće može vjerovati u gradu u koji je tek nedavno stigla?

Karen mi stisne ruku i nekoliko trenutaka ostanemo tako, gledajući jedna drugu u oči; dvije žene povezane majčinstvom i strahom od gubitka jedinoga što je uopće važno. Naše djece.

Knjiga se dosta brzo i lako čita, mogu reći da je idealna za ponijeti na plažu i odmarati uz lagani misterij koji obavija radnju. Doduše, više me zaintrigirao početak, nego ostatak romana, ali zato radnja nije lako predvidljiva, što sam prvo pretpostavila kad sam krenula čitati. Bilo je zanimljivo pratiti širenje glasina u jednom malenom mjestu, kao i razmišljati o istinitosti ili lažnosti života i zločina koji je počinio lik Sally McGowan. Kao što sam spomenula, interesantna je priča, no malo mi je nedostajalo nešto dublje. No opet, jedna je od onih knjiga koje su kao stvorene za čitanje na odmoru. Tko želi saznati je li Sally McGowan doista skrivena u Flinsteadu i prijeti li novim ubojstvom, posegnite za Glasinama i pokušajte sami dešifrirati mrežu govorkanja koja se u romanu širi poput požara.

Roman Glasine možete pronaći na web-stranici Mozaik knjige. Ima 295 stranica, a na prijevodu s engleskog možemo zahvaliti Iri Martinović.

Ali sad moja nevidljivost kao da nestaje. Mreža se sklapa oko mene. A meni je dosta bježanja. Dosta mi je života lovine. Žele čudovište? Dobit će čudovište.

Do sljedećeg čitanja!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s