Recenzija: Tiho, tiho anđele – Becca Fitzpatrick

Tiho, tiho anđele…

Knjiga o palom anđelu i jednom ljudskom biću. Roman u kojem se likovi nadnaravnih sposobnosti, suprotstavljaju ljudima. Srednjoškolska romansa koja dobiva drugo značenje. Ovo je prvijenac Becce Fitzpatrick koji je ubrzo nakon izlaska, zaradio titulu bestselera.

Još uvijek se sjećam neopisive sreće kada mi je poštar pokucao na vrata. Nema veće radosti nego kada kroz prozor ugledaš čovjeka s plavom kapicom i ogromnom torbom iz koje ispadaju razni paketi.

Dvije sam godine bila pikirala serijal, ali još uvijek nije bio zaokružen. Taman se čekala posljednja knjiga. Kao i svaki knjiški moljac, umrla bih čekajući nastavak. Ne samo da bi si izgrizla nokte, nego bi vjerojatno pojela obje ruke. Osim toga, po naravi sam nestrpljiva, pa za opće dobro kako ne bi bilo mrtvih, čekala sam da izađe i zadnja knjiga.

Navukla sam svoj ogrtač „odjebi, trenutno čitam“, zatvorila se u sobu i navalila. U jednoj sam noći pročitala knjigu, a platila sam tako što sam zoru dočekala s ogromnim podočnjacima, raščupana i takva se krenula spremati za nastavu.

Znate li one osobe koje izgledaju kao hiperaktivna vjeverica na amfetaminima? Well, onda znate kako sam izgledala to jutro. Euforičnost je nadjačala umor.

Knjige sam odlučila kupiti baš onda kada je naš dragi, neprežaljeni Algoritam propao. Svi dućani su bili zatvoreni i naravno, prvo što mi je palo na pamet je da sam glupa ko stup što ih odmah nisam kupila.

Trebala sam zanemariti opće dobro. Ja sam bookworm, kvragu. Čak i ako bi bilo mrtvih, sud bi trebao tu činjenicu uzeti u obzir. To je poput onog zločina kada žena nakon poroda ubije muža i dobije oslobađajuću presudu jer jednostavno nije bila svoja.

Molim neki takav zakon i za nas knjiške moljce.

Hvala.

Uglavnom, par tjedana poslije Algoritam je stavio akciju na FB „tri knjige po cijeni dvije“. Odjednom sam vidjela jednoroge kako veselo skakuću po oblacima dok im sirene na stijenama sviraju harfu.

Lagala bih kad bi rekla da je priča nešto neviđeno, ali sa sigurnošću mogu reći da ću biti u pravu ako vam kažem da su likovi posebni da će vam se uvući pod kožu prije nego li trepnete.

Korice ove knjige su mi toliko divne da bi ih uokvirila i stavila na zid.

Vampiri, vukodlaci, vještice… od svih tih natprirodnih bića, mogu reći kako me najviše intrigiraju pali anđeli, relacija između raja i pakla. Čitajući sam izgubila pojam o vremenu.

U prologu nam Becca pruža uvid u prošlost koja je prepuna mračnih tajni. Opisujući taj trenutak, uspjela unijeti dozu mističnosti poput magle koja se širi gradom. Napisano je u trećem licu i ključno se ime ne spominje. Nakon toga, radnja je kronološka.

Nora je utjelovljenje ambiciozne djevojke i uzorne učenice koja ima visoke ciljeve. Koliko god nam se čini odlučna i odgovorna, ona je velikim dijelom ranjiva i ponekad, previše radoznala. Prije nekoliko godina, njezin je otac umro. U sebi nosi tugu s kojom se još uvijek nosi. Živi na osamljenom imanju s majkom koja često putuje zbog posla. U školi upoznaje Patcha.

Patch je mračan i svaki njegov potez izazva dvojbu. Jesu li njegove namjere iskrene ili u pozadini stoji nekakva loša i zla intencija? Nora je sumnjiva u vezi njega, pa s prijateljicom Vee odluči istražiti o čemu se radi. Događaji koji će ju zadesiti, natjerat će ju da od Patcha zatraži pomoć. Ne može se riješiti osjećaja da ju stalno netko promatra i prati svaki njezin korak. U vrtlogu nevolja, Nora otkriva Patchevu tajnu i više nije sigurna kome može vjerovati…

Tko je Patch i kakve su njegove namjere? Je li ovo još jedna klasična ljubavna priča ili ipak nešto više? Pitanja se nižu, a odgovore možete dobiti čitajući ovaj roman.

Iako mi ne ide fizika, jedno znam. Magneti međusobno djeluju silom jedni na druge te se privlače suprotni polovi. Takav je slučaj s Norom i Patchom. Nemojte pomiješati privlačnost i ljubav… ipak ćete sami morati otkriti o čemu je riječ i u kojem će smjeru krenuti njihova priča.

„Proučavam je. Razmišljam o tome što misli i osjeća. Ona se neće samo tako izjasniti i reći mi, pa moram paziti. Okreće li se tijelom prema meni? Gleda li me u oči, pa odvraća pogled? Grize li se za usnicu i igra kosom, ovako kao Nora sada? Krve se žile na Norinom licu šire i koža joj se žari. Ona zna da je procjenjujem. Sviđa joj se ta pozornost, ali ne zna kako bi se nosila s njom.“

Vjerujem da će vas dosta toga frapirati u knjizi, ali emocije koje gaje jedno prema drugom su očekivane. Moram priznati kako su mi jedan od omiljenih knjiških parova. Kada sam čitala Divnu propast, govorila sam kako svaka cura treba jednog Travisa u životu.

Sorry Travis, ali Patch je sada broj jedan.

Poželjela sam biti Maggie iz romana Srce od tinte, koja čitajući naglas može učiniti da likovi iz knjige postanu dio naše stvarnosti. Kud li sreće da je to moguće. Ovaj svijet bi bio predivno mjesto.

Knjiga je publicirana 2013. godine od izdavača Algoritam. Zahvaljujući Andrei Bagović, u rukama možemo držati prijevod! Iako sam već rekla, ponoviti ću da imate sve informacije na jednom mjestu. Autor ove knjige je Becca Fitzpatrick, a žanr je fantastika. Knjiga ima 250 stranica.

I to je to! Nadam se da sam vam uspjela ubaciti bubu u uho i da ćete ubrzo otići do obližnje knjižnice. Tada započinje nova opsesija… 🙂

– “Želiš li opsjesti moje tijelo?”

-“Želim činiti mnogo stvari tvome tijelu, ali to nije jedna od njih.

Ja želim biti ljudsko biće. Želim to više nego što sam ikada želio išta drugo…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s