Recenzija: On kaže, ona kaže – Erin Kelly/ Psihološki triler čiji vas kraj ostavlja frapiranima

Ova knjige je fenomenalna u svakom smislu te riječi! Briljantno, maštovito, misteriozno, šokantno… Mogla bih tako do sutra. Kao osoba koja najviše voli psihološke trilere, moram reći da je ovaj priča za sebe.

Kraj je toliko nestvarno nepredvidljiv. Autorica nas u ovom romanu uspješno navodi u krivom smjeru i na posljednjim stranica izaziva frapiranost. Pitate se kako to niste shvatili, vraćate se na stranice i još malo tražite naznake takvom završetku. Odvaja se od svih koje sam pročitala i sada, nakon pola godine mogla bih opet.

Vrijedna je svake vaše odvojene sekunde i ako doista volite psihološke trilere, uživat ćete u svakoj stranici.

Kada mi se neka knjiga svidi, progutam ju u maksimalno dva dana. No, kada je riječ o ovom žanru, volim polagano uživati pa je čitanje trajalo skoro tjedan dana. Teško mi je opisati koliko me ovaj roman ugodno iznenadio i vjerojatno će se još jako dugo nalaziti na vrhu ljestvice.

Totalna pomrčina sunca je fenomen zbog kojeg usred dana na trenutak nastupi potpuna tama, a nastaje kada se mjesec nađe u Zemljinoj sjeni, isključivo u fazi uštapa kada je mjesec nasuprot suncu. Taj spektakl okuplja brojne obožavatelje koji putuju na lokacije koje će im omogućiti najbolji doživljaj. Oni hardcore fanovi, kao što je i naš glavni lik, planiraju sve u detalje do dvije godine unaprijed i točno znaju kada će biti pomrčina i koje su lokacije optimalne. U ovom romanu doznajemo nešto više o tom fenomenu i to je samo jedan od mnogobrojnih razloga zašto je ovo djelo posebno i originalno.

U ljeto 1999. godine mladi par, Kit i Laura, odluče otputovati na festival u Cornwallu kako bi u potpunosti doživjeli fenomen pomrčine sunca. Dok je Kit iskusan i strastveni lovac tog fenomena, Laura do tada nije vidjela niti jednu. Na početku se činilo kao da će to putovanje biti nešto čega će se uvijek sjećati.

I sjećaju se, ali to uvijek izazove gorak okus u ustima.

Stvari se nisu odvijale prema očekivanom jer život je nepredvidljiv. Tokom večeri, zatekli su muškarca kako napastvuje Beth, djevojku koju su u tom trenutku prvi puta vidjeli. Dok ona leži na podu i tvrdi kako ju je silovao, muškarac ih uvjerava kako izmišlja i da je pristala na spolni odnos.

Na sudu odluče svjedočiti u njezinu korist, uvjereni kako je Beth žrtva. Kada Lauri postave pitanje na koje se ona dvoumi, odluči odabrani manje iskrenu priču kako bi pomogla svojoj novoj prijateljici. Muškarca Jamiea proglašavaju krivim.

Laura i Kit osjete olakšanje sada kada je cijela ta situacija iza njih. Beth je ostala s njima u kontaktu i postala je Laurina dobra prijateljica. No, je li to prijateljstvo iskreno ili u pozadini leži loša namjera?

Kada se počnu redati incidenti, Laura će preispitati samu sebe je li donijela krivu odluku što nije rekla ono što je točno vidjela te noći u Cornwallu i time zapravo zatvorila nevinog čovjeka.

Više nećete biti sigurni što je laž, a što istina. Tko je krivac, a tko je nevin u cijeloj priči.

U trenutku kada je situacija u potpunosti izmaknula kontroli, par je prisiljen preseliti se na anonimnu adresu i promijeniti svoja imena. Dinamičan život je sada prošlost. Ovaj koji trenutno vode prepun je anksioznosti i opreza. Svjedočili su zločinu, a sada se skrivaju kao da su ga oni počinili.

Tokom cijele knjige, paralelno se isprepliću dva događaja; 1999. godina i večer u Cornwellu te njihova sadašnjost u kojoj Laura nosi blizance. Kitu se teško pomiriti s činjenicom da će njihov život od sada tako izgleda, pogotovo sada kada se bliži nova pomrčina, a najbolja lokacija su upravo Ferojski otoci. Ima namjeru otići jer ne može podnijeti monotonost i životnu kolotečinu koja mu svakog dana sve više steže omču oko vrata. Laura se protivi tome, govoreći kako su se toliko toga odrekli kako bi bili sigurni, no Kit ne odustaje. Laura ostaje doma jer zbog trudnoće nije u stanju putovati.

Putovanje će otvoriti vrata i pustiti prošlost od koje su cijelo vrijeme bježali…

Zvuči uzbudljivo i napeto, morate priznati. Teško je riječima dočarati tu atmosferu u knjizi, tu napetost i egzaltiranost. To je nešto, što morate sami doživjeti čitajući.

Erin Kelly nas uz pomoć strategije narativnog slaloma, vodi kroz priču. Radnja koja teče laganijim tempom nego što smo inače naviknuti čitajući trilere, naglašava bitnost svakog trenutka. Dok mi gledamo predstavu, ni ne slutilo što se skriva iza zastora. Svidjelo mi se što su pomrčine utkane u priču jer su pridonijele atmosferi. Same po sebi, tako mistične, dodale su dozu intrigantnosti.

Ovo je vrhunski psihološki triler i po meni sadrži sve ono što je potrebno za njegovu potpunu uspješnost: besprijekoran i pažljivo izgrađen psihološki aspekt svakog lika, dašak originalnosti i naravno, nepredvidljivost.

Nemojte ga propustiti!

On kaže/ ona kaže je roman autorice Erin Kelly. Izdavačka kuća koja ju je publicirana je Stilus, a za prijevod je zaslužna Jelena Pataki. Po žanru je psihološki triler i ima 390 stranica. Godina izdanja je 2018.

To je sve od mene za ovaj put. Nadam se da ćete uživati u čitanju.

Čitamo se! 🙂

Erin Kelly

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s