Recenzija: NORDIJSKA MITOLOGIJA – Neil Gaiman

Stiglo je i moje vrijeme da se malo bolje upoznam s nordijskom mitologijom. Knjigu sam kupila na prošlogodišnjem Interliberu u nadi da ću odmah krenuti s čitanjem, ali kako to inače biva – planovi se mijenjaju. Ako ništa drugo, znam da ću u karanteni imati dovoljno vremena pročitati sve knjige za koje govorim „Evo, čim nađem malo vremena…“ i led sam probila s ovom mitologijom.

Upoznajemo svijet bogova preko nekoliko mitskih priča – preciznije petnaest. Kao što Neil Gaiman na početku navodi, veliki broj nordijskih priča je izgubljen te su ostali tek oni mitovi koji su sačuvani u obliku narodne predaje i put do nas su našli kroz prepričavanje i pjesme. U uvodu zapravo doznajemo kako je Gaiman napisao tu knjigu, koje izvore je koristio te nam govori i ponešto o sukobu između bogova Vana i Asa. Radnja priča, uglavnom je fokusirana na Ase te iz njih doznajemo kako je nastao svijet velikih i moćnih bogova. Ako ste jedna od onih osoba koje je zanimalo koja se priča krije iza Thorovog malja, kojem je službeni naziv Mjollnir ili ako vas zanima ponešto o Lokiju ili kako je Odin postao tako mudar, odgovore ćete pronaći u ovoj knjizi.

Nikada nisam proučavala ovu mitologiju, a ono što sam znala, naučila sam gledajući Thora. Čitajući ovu knjigu, shvatila sam da ova nordijska mitologija nema veze s onom iz Marvelovih filmova. Istina, imena su ista kao i mjesto na kojem bogovi obitavaju, ali sve ostalo je drugačije.  Tako da, zapravo nema smisla uspoređivati. Bilo mi je pomalo čudno čitati pošto sam već ušla s nekim očekivanjem i pretpostavkom da dosta toga znam, ali kako sam dublje ulazila u svijet bogova, uživjela sam se u radnju. Njihove pustolovine budile su napetost i kod svake priče je bila prisutna jedna doza iščekivanja.  

Također, Nordijska mitologija je prva knjiga autora Neila Gaimana koju sam imala prilike pročitati. S obzirom na to, možemo reći da je ovo bilo upoznavanje s njegovim stilom pisanja i prvi dojam je odličan. U samom uvodu se vidi koliko je zaljubljen u nordijsku mitologiju (što i  sam navodi), a ta ljubav se lako može iščitati u živahnom prepričavanju ovih mitova.

„Iznenadilo me, nakon što sam priveo priče kraju i pročitao ih redom, otkriti da stvaraju dojam putovanja, od leda i ognjena u kojima univerzum počinje, do ognja i leda kojima svijet završava.“ – Neil Gaiman u uvodu Nordijske mitologije

I to je doista tako. Pruža dojam putovanja. Gaiman je proučavao brojne izvore koje je spojio u jednu cjelinu koja će čitateljima pružiti jednostavan uvid. S obzirom da su mu izvor bile proze i velik broj pjesama, usudila bih se reći da ovoj temi nije pristupio na klasičan način. Odnosno, moje mišljenje je da mu primarni cilj nije bio pisanje knjige za kojom će posezati stručne osobe koje su upućene u mitologiju, već je pisao za onu publiku koja se želi zabaviti uz priče a i pritom nešto naučiti iz njih.

Kao što sam rekla, sve priče su mi se svidjele ali ipak sam pronašla dvije koje su mi postale omiljene u toj zbirci, a nose naziv: Jabuke besmrtnosti i Balderova smrt. Ove dvije priče ću uskoro pročitati i objaviti na Instragramu i Facebooku kao dio projekta „Čitaj mi“ pa ćete moći doznati nešto više o njima!

Smatram da je ova knjiga odlično koncipirana za osobe koje su stalno u žurbi i jedva imaju pola sata dnevno za čitanje. Svako poglavlje će vam oduzeti 5 do maksimalno 20 minuta vašeg vremena. Osobno, iako sam imala relativno dovoljno vremena za čitanje, odlučila sam svaku večer pročitati po priču ili dvije. Nekako mi je bilo draže, a i imala sam vremena promisliti o pročitanom.

Izdavač je Mitopeja. Za one koji ne znaju, riječ je o izdavačkoj kući koja ima specifičan način publiciranja, a kao što joj i samo ime kaže – većinom se radi o mitovima. Svaka njihova knjiga prvo izlazi u ograničenom izdanju od svega 500 primjeraka. Imate više opcija; možete kupiti samo knjigu, knjigu s kutijom ili samo kutiju. Ova srednja opcija, izaći će vas nešto više od 200 kuna. Kolekcionari će biti oduševljeni njihovim dizajnom i kvalitetom. Velika sam ljubiteljica pisanog stvaralaštva i uvijek preferiram imati svoju knjigu, ali osobno mi je previše dati toliku svotu novca. Nije mi toliko bitan izgled knjige koliko njezin sadržaj, pa ću uvijek radije pričekati popust ili neko jeftinije izdanje. Kao što sam na početku rekla, Nordijsku mitologiju sam kupila na prošlogodišnjem Interliberu za svega 80 kuna.

Naslovnica našeg hrvatskog izdanja se znatno razlikuje. Naši su naglasak stavili na rune kojima su ispisali naslov knjige i ime autora, dok je strano izdanje bazirano na Thorovom malju Mjollniru. Obje naslovnice su lijepe na svoj način, ali osobno mi se više sviđa ona stranog izdanja s maljom. No, to je sve stvar ukusa o koje se – kako kažu – ne raspravlja. 😊

Knjigu je preveo Vladimir Cvetković Sever koji je napravio super posao. Evo jedna mala činjenica koju sam nedavno otkrila, a to je da je Vladimir Cvetković Sever preveo i poznati Marvelov film Thor.

I s tim smo došli do kraja ovog osvrta. Ako volite dobre mitske priče, onda ćete uživati u ovoj knjizi. Moja ocjena je:

Čitamo se uskoro!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s