Recenzija: Iza zaključanih vrata – B. A. Paris/ Mračna strana ljudske psihe

„Ništa nije poput straha i volim ga gledati, doticati, njušiti. A posebno volim njegov zvuk. Volim čak i njegov okus.“

Davno sam čitala ovu knjigu, ali itekako mi je ostala urezana u pamćenje. Psihološki triler koji izaziva jezu svakom napisanom rečenicom. Hladno i surovo. Sažetak knjige me odmah zaintrigirao te je ovo prva knjiga koju sam pročitala od autorice B. A. Paris.

Na početku sam pomislila kako će radnja biti predvidljiva. Opsesivno zaljubljeni muž koji prati svaki korak svoje žene. Na moju neopisivu radost, prevarila sam se. Da, muž zlostavlja ženu i to nije nikakav spojler pošto se da logički zaključiti iz sažetka, ali srž tog zlostavljanja je u potpunosti nešto neočekivano i mračno.

Vješti opisi i uvjerljiv ulazak u svijest psihopate, samo su neki od razloga zašto ovu knjigu nisam mogla ispustiti iz ruku. Koliko je vremena potrebno da se upozna osoba te igra li vrijeme uopće ulogu, pitanje je koje nam visi iznad glave tokom čitanja. Samo znam da kada nastupi zaljubljenost, teško je racionalno razmišljati.  

Grace je žena od trideset i dvije godine koja se polako privikava na činjenicu da je na sebe preuzela skrbništvo svoje mlađe sestre Millie koja boluje od Downovog sindroma. Osim što ju je ta odluka koštala veze s Alexom, suočava se s realnošću da odbija muškarce od sebe i da će možda zauvijek ostati sama sa svojom sestrom.

Jack je sofisticiran muškarac s vrhunskom karijerom odvjetnika koji se bori za prava zlostavljanih žena i u svakom slučaju odnosi pobjedu.

Njihovi se putevi ukrste jednog uobičajenog popodneva u parku. Do sada je bila uvjerena kako nikada neće pronaći muškarca s kojim bi nastavila svoje životno putovanje, ali u njoj se pojavljuje tračak nade kada im priđe Jack i svoj fokus stavi na njezinu sestru. Malo po malo, Grace se zaljubljuje i kada dobije potvrdu da je osjećaj obostran, njih dvoje ulaze u romantičnu vezu. Nakon svega nekoliko mjeseci, Jack zaprosi Grace i ona pristane.

Naizgled je savršen prikaz muškarca koji je san svake žene.

Samo što… on to nije.

Knjiga nam pruža uvid u prošlost i njihovu sadašnjost, a radnju pratimo iz perspektive protagonistice. Njezina mučna priča počinje istu večer nakon izgovorenih bračnih zavjeta i istina polako izlazi na vidjelo.

Baš kao što piše na koricama: Savršen brak ili savršena laž?

Uvijek ostanem zatečena time do koje se granice ljudi mogu pretvarati da su nešto što nisu. Ovdje nema granica. Dotaknut je sami vrhunac i ljudska sposobnost laganja ostavlja nas zabezeknutima.

„Kako je dječak odrastao, tako je počeo žudjeti za nekim svojim kome bi mogao tjerati strah u kosti kad god i kako god poželi. Nekime koga bi držao skrivenim od svijeta, nekime tko nikome ne bi nedostajao. Znao je da je teško naći takvu osobu, ali je bio uvjeren da će je naći bude li dovoljno uporan. I dok ju je tražio, tražio je i način da zadovolji svoju žudnju. I znaš li što je učinio?” –Odmahnula sam ukočeno glavom.

“Postao je odvjetnikom koji se bavi slučajevima zlostavljanja u obitelji. A znaš li što je zatim učinio?” – Nagnuo se i prislonio usta na moje uho.

“Oženio je tebe Grace.“

Ovdje nije riječ isključivo o tipičnom zlostavljanju, već i o mizoginiji.

Pročitala sam brojne psihološke trilere, ali ovaj je doista nešto posebno. Sigurna sam da će vam ostati u pamćenju, poput nekakve tetovaže na mozgu. Ako volite surove psihološke trilere koji pomiču granice ljudske beskrupuloznosti, ovo je roman za vas.

Autorica je, kao što sam na početku spomenula, B. A. Paris. Knjiga je u nakladi Mozaika, a za prijevod je zaslužan Dado Čakalo. Godina izdanja je 2016.

Roman nema puno stranice, svega 263 i doista se lako i brzo čita. Tako da, što se mene tiče, imate zeleno svijetlo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s