Recenzija: Neobično putovanje fakira koji je zaglavio u Ikeinu ormaru, Romain Puértolas

Nikad nisam bila veliki ljubitelj komedija, pogotovo onih tipičnih holivudskih, no s izuzetkom sitcoma i povremenih urnebesnih šala u nekim predstavama. Okej, čini se da sam se zapetljala u vlastiti ukus i riječi. Recimo to ovako- nikad se do sad nisam susrela s komičnim romanom, a sudeći po mojoj lošoj reakciji na Goldonijevu komediju Gostioničarka Mirandolina, koja se očito svidjela cijelom svijetu, samo ne meni, vjerovala sam da mi se ni novija vrsta komedije neće dopasti.

Zašto sam onda izabrala komični roman vjerojatno najdužeg naslova na svijetu?

Iz jednog sasvim šašavog razloga, a to je zato što u naslovu ima Ikeu, mjesto koje ujedno volim i ne volim. Volim, zato što imaju odličnu hranu i fantastičan namještaj od kojeg se sastoji 90% moje sobe, a ne volim zato što je upravo element njihove kuhinje jednom prigodom umalo pao na glavu mojoj majci, što je rezultiralo finom odštetom za duševne i fizičke boli, našom polupanom garniturom posuđa i mojim nimalo tihim urlanjem na jadnog Krešu iz korisničke službe, samo zato što se prvi javio na telefon nakon pada spomenute kuhinje. Nije išlo nužno tim redoslijedom, ali sve je bilo istinito. Čuj, Krešo, gdje god da jesi, žao mi je što si otrpio moje panično vikanje, ipak nisi ti taj koji je postavljao propalu kuhinju.

Zato, kad sam jednog dana u pretraživanju Fokusove stranice pronašla knjigu naslova Neobično putovanje fakira koji je zaglavio u Ikeinu ormaru, odmah sam znala da je to knjiga za mene. Spomenuta Ikea u mom se kućanstvu već godinama spominje kao spoj nečeg fantomskog, opasnog i ujedno zabavnog, što je, vjerujte, moguće samo u našoj ludoj kući, pa sam tako i odlučila baciti se na čitanje, iako nisam očekivala mnogo od ove knjige.

Sve se na početku čini tako neobičnim i pomalo bizarnim, definitivno u dijelovima apsolutno nemogućim, od toga da se glavni lik zove Adžašatru Isomiki Patel i da je stvarno zapeo u ormaru dok se skrivao u Ikei u Francuskoj, prvoj od ukupno pet država koje glavni lik prolazi, ali to ne znači da je roman manje zanimljiv. Adžašatru Isomiki po zanimanju je fakir, a dolazi iz Indije s velikom željom da u Ikei kupi ležaj od čavala za svoje buduće trik-izvedbe kojima šarmira stanovnike svog mjesta. Kako je i sam prvi put u Europi, nimalo se ne snalazi u prostoru, ali zato je odličan majstor obmane pa tako odmah po dolasku prevari taksista i zamjeri mu se. Onako zbunjen, samo sa željom da kupi ležaj i iduće se jutro avionom vrati u Indiju, fakir odluči prespavati u ormaru u Ikei, samo da bi se koji sat kasnije probudio zabarikadiran i poslan na put u Veliku Britaniju.

Fakir po zvanju i zanimanju, Adžašatru Isomiki (izgovaraj otprilike kao a ča ti je šatra, isu-miki) bio je, prvi put odlazeći u Europu, odlučio putovati inkognito. Za tu je prigodu uobičajenu ‘odoru’ koja se sastojala od povoja oko bokova nalik na golemu dječju pelenu zamijenio odijelom od sjajne svile i kravatom, sve posuđeno – cijena? prava sitnica! – od Đamala (izgovaraj kao džamija, ali ne baš), starca iz njegova sela koji je u mladosti bio zastupnik za poznatu marku šampona pa su mu od toga ostale krasne prosijede loknice.

Kroz lako čitljive i urnebesne rečenice, pristupačan i komunikativan stil pisanja, fokalizator fakir putuje na sve moguće neobične načine od Velike Britanije do Libije, susrećući se usput s brojnim likovima, dok ga istovremeno goni ljutiti taksist kojeg nitko do sad nije prevario pa neće ni jedan običan Indijac. Ipak, nakon prve trećine knjige, pripovjedač nam potpuno suptilno i iznenađujuće pod nos doslovce ubacuje jednu od aktualnih i teško razjašnjenih tema današnjice – izbjeglištvo i mnoštvo ljudi koji uzaludno pokušavaju ući u neke europske zemlje samo s nadom da bi si osigurali bolji život. Komični ton odjednom prelazi u ozbiljan, a teme se spajaju jedna u drugu i čitatelj se naglo pronađe čitajući o, nažalost, mogućoj surovoj istini o događajima koji se neprestano zbivaju po graničnim prijelazima u Europi.

Adžašatruu u misli ponovno dođe priča koju je bio čuo od Wiraja, o onim Kinezima koje je policija pronašla nagurane u lažnom stropu jednoga autobusa, desetorica njih na dva četvorna metra, uz pelene za starije osobe da u njih mogu pišati. I o onim Eritrejcima koji su čak i sami mobitelom pozvali policiju jer su se gušili u kamionu kamo ih je bio zatvorio švercer ljudima.

Susreti s tuđim teškim životnim pričama i otkrivanje njegove također zapetljane, na dijelovima nevjerojatno tužne priče, fakira do kraja romana prilično mijenjaju na bolje. Osim što odlučuje napisati knjigu, u fascinantno nevjerojatnom okruženju jednog kofera, fakir nailazi na brojne prepreke do svog konačnog, promijenjenog cilja, daleko drukčijeg i boljeg od kupnje jednog običnog ležaja od čavala.

Eto, upravo je nekome pomogao. Prvome ljudskom biću. A bilo je nevjerojatno lako.

Zbog takva postupka cijelo mu tijelo prožme osjećaj ugode. Oćuti kako mu u grudima raste paperjasti oblačić i širi se u svim smjerovima prema krajnjim krajevima njegovih udova. Uskoro ga taj oblak u potpunosti obavije i Adžašatruu se učini da napušta prašnjavo tlo tripolijske luke u golemu mekanome naslonjaču. Ovo mu je bila daleko najbolje izvedena levitacija u cijeloj fakirskoj karijeri. A bio je to i peti elektrošok koji ga je od početka ove pustolovine pogodio u srce.

Mnoštvo preokreta, nemoguće povezanih događaja i sretne okolnosti koje na kraju izlaze na vidjelo, sve istovremeno prožeto i nesvakidašnjom komedijom i dramom života, zajedno čine specifičan roman francuskog pisca Romaina Puértolaisa. Moje je putovanje s Ikeom bilo neobično, ali je daleko više bilo čitanje ovog romana. Tko se želi dobro nasmijati apsurdnim situacijama i usto promisliti o temama koje se u posljednje vrijeme uvelike zaobilaze, priča o fakiru izvrsno je štivo za opuštanje, osobito sad u ljetnim mjesecima.

Roman možete nabaviti u nakladi Fokusa, u knjižarama ili online klikom ovdje.

Uživajte u čitanju i ako vas dovoljno zaintrigira, posjetite Ikeu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s