Recenzija: Crescendo – Becca Fitzpatrick

Imam doma pticu. Bez brige, nisam hladnokrvna osoba koja bi očerupala pticu za potrebu što bolje i originalnije fotografije. Stalno mu pada to perje čudne boje i pomislih, idealno za sliku na kojoj se nalazi knjige Crescendo! Nadam se da Patch ima krila od tako lijepog perja.

Kako bi bila odgovorni book bloger, dužnost mi je upozoriti vas da ako niste pročitali prvu knjigu „Tiho, tiho anđele“, čitajući ovu recenziju dobit ćete male spojlere.

Druga knjiga serijala o palom anđelu. Neću puno odugovlačiti i pričati o hiperaktivnim vjevericama i jednorogima kao prošli put. Dat ću sve od sebe da budem što profesionalnija, koliko je to u mojem slučaju moguće.

Dakle, Crescendo je druga knjiga u nizu od njih četiri. Ponekad kada čujem da je riječ o serijalu, postanem skeptična jer najčešće završi tako da sam zadovoljna samo s prvom knjigom, eventualno drugom.

Becca Fitzpatrick uspješno drži moju pažnju i s drugom knjigom. Baš kao i prošlu, pročitala sam ju u jednom noći jer morala sam znati što se događa. Svako poglavlje donosi novu dozu uzbuđenja i kako se kraj bliži, postaje sve napetije.

U prvoj smo se knjizi dvoumili oko Patchovih namjera i integriteta. Nad glavom nam je visjelo pitanje tko je osoba ili pali anđeo koji uzastopno prati Noru. Na kraju knjige osim što smo dobili odgovor na to pitanje, također znamo da su Nora i Patch zajedno.

S novom knjigom ujedno dolazi i novi zaplet – logično, jelda?

Sada kao par, vjeruju da su najgore stvari iza njih i prepuštaju se životu. Iako Patch nije uobičajen dečko, trude se raditi one klasične stvari kao i bilo koji drugi par. Uživaju u zajedničkim idiličnim trenucima u kojima Nora, iz dana u dan postaje svjesnija svojih osjećaja koje gaji prema Patchu.

Ipak, tim će trenucima doći kraj kada se treća osoba uplete u njihov život. Nora saznaje da se Patch često nalazi s drugom djevojkom i činjenica da je to prešutio, u njoj pobudi sumnju i ljutnju. Nora se ne može oduprijeti ljubomori jer Patch toliko vremena provodi s drugom curom. Stvar postane znatno gora kada dozna da je ta djevojka Marcie Miller. Osoba koja ju na dnevnoj bazi zlostavlja i maltretira uvredljivim komentarima.

Nora se osjeća izdanom i povrijeđenom te prekida vezu za koju i ovako smatra da je Patchu bila samo zabava. Nakon par dana, stvari su se slegnule i pomislila je kako možda ima neko objašnjenje. Nadala se kako je cijela situacija samo zabluda. Ne može prestati misliti na njega i donese konačnu odluku da će razgovarati s njime. No, Patch joj ne želi dati objašnjenje za svoje postupke i opet su na početku. Ljutita odlazi od njega, govoreći mu kako je između njih zauvijek gotovo.

Slomljena srca, pokušava nastaviti dalje.

Odnos između njih nije najveći zaplet. U prošloj smo knjizi doznali nešto više o Patchu i njegovom životu, a u drugom dijelu, naglasak je na Nori i njezinoj bolnoj prošlosti u kojoj je izgubila oca.

Nakon prekida, počinje sve više razmišljati o stvarima koje je duboko zakopala u sebi. Sada kada zna da pali anđeli nisu samo puste priče, baš kao ni pakao i raj, počinje razmišljati o trenutku kada je zadnji put vidjela oca.

Jednog dana stiže joj prsten, priložen uz papirić na kojem piše da taj prsten pripada „Crnoj ruci“ i da je on odgovoran za smrt njezinog oca.

U njezin život ulazi Scott. Prijatelj iz djetinjstva koji dodatno zakomplicira, već i onako zapetljanu situaciju…

Puno toga nisam očekivala i ne mogu vjerovati koliko sam uživala čitajući. Pomislila sam kako će se radnja ‘razvodniti’ i da će se sve vrtjeti oko njihove ljubavne veze i ostala sam ugodno iznenađena što sam bila u krivu. Definitivno navijam za njih dvoje, ali neopisivo mi je intrigantan zaplet s Norom i njezinom prošlosti. Toliko toga mi  nije bilo ni na kraj pameti.

Imam iznimno velika očekivanja za treću knjigu. Ne znam je li to dobro ili nije, ali uskoro ću doznati.

Autorica ove knjige je Becca Fitzpatrick, a izdavačka kuća je Algoritam. Za prijevod je zaslužna Andrea Bagović i veliko hvala na tako super prevedenom romanu! Godina izdanja je 2013. Ima 267 stranica.

To je sve od mene. Relativno kratko i jasno. Direktno u glavu!

Nadam se da ćete uživati u čitanju.

Čitamo se.

„Upravo zbog zaljubljenosti uvalio sam se u nevolje i prvi put. Ne mogu biti s tobom onako kako bih želio.“


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s