Recenzija: Percy Jackson and the lightning thief (Serijal #1 knjiga) – Rick Riordan

Čuda se događaju.

Oni koji me prate od razdoblja kada sam vodila blog „Foptica“, znaju da niti jednom nisam objavila osvrt na knjigu fantasy žanra. Ujedno su u mojim postovima mogli vidjeti kako sam nekoliko puta istaknula da nisam veliki fan fantastike. Primaran razlog je taj što se skoro svaka trilogija ili serijal praktički vrti oko iste ideje. Razumijem da svako stoljeće/desetljeće sa sobom donosi neku književnu popularnost koja dominira. U ovom slučaju, to su vukodlaci, vampiri, demoni, anđeli i slično tome. Nemam ništa protiv, dapače, ponekad pročitam takve knjige, ali nikada me ne impresioniraju i skoro uvijek ostanem razočarana. Kažu da mašti nema kraja, ali kada je riječ o ovom žanru, autorima je teško prekoračiti granicu ili prijeći na neku višu razinu.

Dok su različite generacije diljem svijeta očarane knjigama poput Harry Pottera, Oksa Pollock, Sumrak saga i nalik tome, ja sam opsjednuta Percy Jacksonom.

Za Percy Jacksona sam doznala sasvim slučajno, iz puke dosade. Inače uvijek imam naviku prvo pročitati djelo, pa tek onda pogledati filmsku adaptaciju. U ovom slučaju, redoslijed je bio suprotan. Jedno kasno popodne, tražila sam neki film koji će me okupirati i malo udaljiti od realnog svijeta. Tako sam naletjela na film koji nosi naziv Percy Jackson & Olympians: The Lightning Thief. Nisam očekivala previše, ali na kraju sam ostala ugodno iznenađena. U istom danu, odgledala sam prvi i drugi dio, a kada sam shvatila da se neće dalje snimati, ostala sam malo razočarana.

Kao jedan knjiški moljac, trebala sam ranije pretpostaviti da se radi o ekranizaciji nekog romana. Doznavši da postoji čitavih pet knjiga, isti čas sam donijela odluku da ih moram kupiti.

Naš poznati Algoritam, preveo je tri knjige prije nekih deset godina, od kojih prve dvije više nisu dostupne. Bilo mi je krajnje glupo kupovati treći dio, tako da sam preko Book depositorya kupila cijeli serijal na engleskom.

Onima koji ne znaju ili nemaju naviku čitati knjige na engleskom, to će nažalost predstavljati problem. Ja sam bila jedna od onih osoba koje uvijek čekaju prijevod. Kada sam preslagivala knjige, shvatila sam da postoji toliko nedovršenih serijala za koje nikada nećemo dobiti prijevod. Tako da, od ove godine sam donijela odluku da ću čitati knjige na engleskom, jednako koliko i na hrvatskom. Mislila sam da će mi trebati vremena da se uhodam, ali ide bez ikakvih problema. Moj savjet je da svakako probate čitati na engleskom, pa ako vam neće ići, lako možete odustati.

Okej, sada da napokon krenem na srž ove objave.

Percy Jackson je fantastika koju često svrstavaju pod dječje knjige. Kada me netko krene zezati, pitam što je toliko loše u dječjim knjigama? One ponekad nose najbolje i najsnažnije poruke.

“NO GIFT COMES WITHOUT PRICE.”

Radnja romana smještena je u 21. stoljeće, a okosnica je dvanaestogodišnji dječak Percy Jackson. Zbog disleksije i ADHD-a, odnosno, deficita pažnje i poremećaja hiperaktivnosti, često upada u razne probleme.

Kao posljedica mnogobrojnih nevolja u koje se često uvali, završio je u Yancy Academy, privatnoj školi za problematičnu djecu, koja se nalazi u New Yorku.

Percy zna nekoliko stvari. Zna da nikada ne može postignuti veću ocjenu od C+, baš kao što zna da je unatoč lošem vladanju, miljenik profesora Brunnera. Zna da nikada nije upoznao oca te da mu je jedini oslonac u životu njegova majka. Vrlo dobro zna da ima samo jednog prijatelja koji se zove Grover i da doista ne podnosi Nany Bobofit.

Ono što ne može ni naslutiti je da će mu jedan školski izlet promijeniti pogled na svijet i život. Sve što je do sada znao o sebi, postat će upitno.

Dogodi se incident na izletu u muzej. Nakon što je skoro ubijen od strane Furya – čudovišta koje služi bogu Hadu, njegova će realnost oscilirati. Više neće moći razlučiti je li to bila halucinacija ili čudovišta doista postoje.

Njegova će sumnja biti potvrđena kada ga ponovno napadne čudovište, na obiteljskom izletu. Tokom borbe, vjeruje kako je njegova majka izgubila život. Otkrit će dio istine zbog koje će njegov novi dom postati kamp Half-Blood. Mjesto prepuno sličnih njemu – polubogovi (demigod) koji su većinom nastali kao plod strasti između smrtnika i boga.

Uz toliko iznenadnih životnih preokreta, Percyu je teško povjerovati da Grčki bogovi nisu mit te da je upravo on, sin Posejdona, jednog od triju najmoćnijih Olimpijskih bogova.

“Poseidon. Earthshaker, Stormbringer, Father of Horses. Hail, Persues Jackson, Son of the Sea God.

Taman kada pomisli da njegov život ne može biti kompliciraniji, situacija postane znatno teža. Dozna kako je Zeusu nestala munja (The Lightning bolt) i kako je on optužen za krađu, zbog rivalstva između Zeusa i Posejdona.

Unatoč činjenici da se nije stigao prilagoditi svim tim promjenama, poslan je na zadatak za koji vjeruju da je njegova sudbina. Prije odlaska, morao je posjetiti proroka, ali ono što dozna, ipak odluči zadržati za sebe.

„You shall go west, and face the god who has turned. You shall find what was stolen, and see it safely returned. You shall be betrayed by one who calls you a friend. And you shall fail to save what matters most in the end“

Pojavi se sitna nada da je njegova majka još uvijek živa, ali zatočena u podzemlju kojim vlada bog Had. Percy Jackson, zajedno s prijateljicom polubožicom Annabeth i najboljim prijateljem Groverom za kojeg dozna da je satir, kreće u misiju čiji je glavni cilj pronaći i vratiti Zeusu munju i time spriječiti potencijalni rat koji bi diljem svijeta izazvao prirodne katastrofe, te naravno spasiti svoju majku.

Ako želite doznati hoće li Percy uspjeti spasiti svijet i u kakve će se pritom nevolje uvaliti, doznajte čitajući.

Nadam se da je znatiželja proradila u vama te da ćete uskoro pročitati ovu knjigu. Jedan od glavnih razloga zašto toliko volim Percy Jacksona je taj što je autor uspješno izmiješao grčku mitologiju i suvremeni svijet. Čitajući sam se zapitala koji grčki bog bi bio moj roditelj da se uspostavi da sam demigod. Voljela bih da to bude Posejdon, ali to ne bi imalo nikakvog smisla pošto bih se utopila čim bi me bacili u more.

Ova knjiga nosi nekoliko poruka, jedna od njih je da je svijet prepun loših ljudi, budi ona svjetla točka koja čini dobro. Život je težak, ali uvijek postoji netko tko će ti čuvati leđa, makar to bila jedna osoba. Također je stavljen naglasak na prijateljstvo i koliko je ono doista od velikog značaja.

Nakon završetka knjige, nije me začudila činjenica da su napravili poprilične promijene na filmu. U knjizi Percy ima tek dvanaest godina i praktički je dijete, dok u filmu ima šesnaest godina. U filmu nam odmah daju do znanja tko je njegov otac, a u knjizi se radnja odvija postepeno. Stvarno je dosta tog drukčije, ali neću navoditi jer ću vam previše spojlati.

Sada nakon knjige, reći ću klasičnu ali istinitu rečenicu: Knjiga je bolja od filma, bez obzira na činjenicu da u filmu glumi Logan Lerman kojeg obožavam.

Tako da, moj savjet je, ako imate mogućnost, definitivno prvo pročitajte knjigu. Ja sam svoje knjige naručila preko Book Depositorya, ali evo, baš danas sam otkrila da ih možete kupiti i kod nas. Cijena je tu negdje, možda se čak više isplati uzeti s Depositorya jer ne plaćate poštarinu. U svakom slučaju, ostavit ću vam linkove pa sami odlučite što vam je bolje.

Autor je Rick Riordan. Godina izdanja je 2006. a izdavač je Penguin Books. Knjiga ima oko 380 strana. Prema žanru pripada pod fantastiku.

Knjiga je 2010. doživjela ekranizaciju.

Ako želite knjigu naručiti s Book Depositorya, kliknite ovdje.

A ako ipak želite knjigu naručiti od Znanja, kliknite ovdje.

To je sve od mene! Uskoro se čitamo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s